Neden Teknik Sertifikalar Yerine ITIL Sertifikalarını Seçmelisiniz?
BT Kariyerinizde Neden Teknik Sertifikalar Yerine Yönetime Yönelik ve Uzun Vadeli Sertifikasyonları ve Bunların Elebaşı ITIL’ı Tercih Etmelisiniz?
Bilgi Teknolojileri Sektöründesiniz ve yıllarca kariyerinize yatırım yaptınız.
Bugüne kadar aldığınız teknoloji ve ürün odaklı eğitimlerden 2-3 yıl içinde değerini yitirmeyen, sertifikasının geçerlilik süresi dolmayan ve tekrar sınava girmeniz gerektiğini size durmadan hatırlatmayan kaç tane sertifikanız var?
Yaşınız ilerledikçe yeni çıkan ürün ve teknolojiyi takip etmek zorlaştıkça, yeniden eğitim için zaman bulamamaya başladıkça ve artık aynı ürünleri tekrar tekrar öğrenmek ve sınava girmekten sıkılmaya başladıkça yönetimsel konulara doğru kaymanız kaçınılmaz olacaktır.
Yaşınız ilerleyip de kıdeminiz arttıkça çalıştığınız kurumlar da yönetim süreçleri yönünde ilerlemenizi isteyeceklerdir. Bunun iki nedeni vardır. Biri siz eskimektesinizdir, ikincisi artık o işi yapacak ucuza çalışan yeni personeller/dış kaynaklar bulunmaktadır. Sonuçta kaçınılmaz olarak daha fazla tasarım ve yönetim faaliyetlerine yönelmeniz gerekecektir.
Ya da akıllılık yapıp daha en baştan BT yönetim süreçlerine odaklanıp, esas değerin yönetim katmanındaki yetkinliklerde olduğun anlayıp, vendor ürünleriyle gençlik yıllarınızı harcamayacaksınız.
Her durumda yolun sizi giderek daha fazla ITIL’a yaklaştırdığını ve servis yönetiminden kaçış olmadığını fark edeceksiniz. Bazıları ise yönünü proje yönetimine dönüp non-IT bir dünyanın garip gureba metodlarını BT dünyasına taşımaya çalışacaklar ve BT’nin ruhuna ters bir alanı BT’de uygulamaya gayret edecek, bazıları ise iş analizi garabetine kendini kaptırıp garsonluktan siparişleri iyi alan garsonluğa terfi etme yolunu seçecekler. Her koşulda yönetim becerileri, iletişim becerileri, denetim becerileri, sonuç alma becerileri ve en önemlisi de (aslında gayet sıradan : beşeri beceriler) çok daha ön plana çıkmaya başlayacaktır.
Her koşulda BT alanında çalışan meslektaşlarımız, aslında bilgi teknolojileri alanında büyük ve küçük vendorların “sağ klik uzmanı” olarak hayatın geçmeyeceğini anladıklarında , strateji, tasarım, üretim, operasyon, sürekli iyileştirme ve en nihayetinde BT yönetim süreçleri çok daha çekici hale gelmeye başlayacaktır.
Bazı “eğitim” kurumlarının uzun yıllar devam ettirdiği ve çok kısa sürede foyasının çıkmasına rağmen yeni nesilin hala peşinde koşmaya eğilimli olduğu kurslara daha ne kadar devam edebilirsiniz?
Educore olarak 15 yıldır hep aynı şeyi vurguladık: “IT üretimi yapmıyorsanız, yazılım veya elektronik ürünler geliştirmiyorsanız, BT ürün geliştiricilerinin (vendorlar) peşinde kariyer yapmaya çalışmayın, bilgileriniz 1-2 yıl içinde parlayıp söner, hep en başa dönmek zorunda kalırsınız.”
Birikimsel ilerleyebileceğiniz alanlara yönelmenizi tavsiye ederiz.
Kariyerinize yatırım bakımından ITIL çok önemli bir avantajlara sahiptir, şimdi bu tavsiyemizi 13 maddede topladık :
1. Eğitimde aldığınız bilgiler diğer teknik sertifikasyonlarda olduğu gibi hızla eskimez.
2. Aldığınız sertifikalar geçerliliği çok uzun yıllar korur ve 3 yılda bir sınava girmenize gerek kalmaz.
3. Sertifikalarınızı sürdürmek için durmadan belli kurumlara, kişisel gelişim kaydı / CPE bildirmek gibi bir zorunluluğunuz yoktur.
4. Bir kuruma üye olup her yıl Euro, Pound veya USD üzerinden para ödeme zorunluluğu yoktur.
5. Sınavları açık net ve eğitimi aldığınızda rahatlıkla geçilebilirdir.
6. Sabır testine dönen 200 soruluk 4-5 saatlik sinir zorlayıcı sınavları yoktur.
7. ITIL Sertifikası yeni işe alımlarda tercih edilen ve en çok aranan sertifikalar arasında yer almaktadır.
8. ITIL Expert ünvanına sahip kişilerin ortalam maaşı, BT globalde en yüksek maaş sıralamasında 2. sıradadır.
9. Her ay düzenli sınıf eğitimleri olduğu gibi elearning ortamında da bolca eğitim ve kaynak bulunabilmektedir.
10. IT dünyasında Avrupa ve ABD’de defacto yönetim dili ITIL’dır.
11. Kariyerinizde yukarı doğru gittikçe daha az teknoloji daha çok yönetim bilgisi aranacak (yani ITIL)
12. Kurumunuzda her tür teknik yetkinlik outsource edilebilir olacak , yöneticilik dışında (yani ITIL)
13. ITIL , kamu ve özel sektörde Avrupa ve ABD’de bir çok kurumda zorunludur ve Türkiye’de de zorunlu hale gelmeye başlamıştır.